tiistai 30. marraskuuta 2021

Kakkostyypin diabetes

Kakkostyypin diabetes vaanii kulman takana aika monella ihmisellä, myös minulla.  Viimeisissä verensokerimittauksissa muutaman vuoden ajan on ollut hivenen nousussa olevia lukuja.  Olenkin ostanut itselleni jo silloin kotiin aloituspakkauksen mittausta varten.  Silloin tällöin mittailen lukemia.  Ostin sen Instrumentariumista.  Nykyisin niitä ei varmaan sieltä saa.  Diabetesverkkokaupasta olen ostanut liuskoja.

Työpaikoilta saa tarvikkeet varmaan ilmaiseksi.  Mielestäni oma tarkkailu auttaa selvittämään missä mennään.  Kyllä siihen kannattaa muutama kymppi satsata.


https://www.terveyskyla.fi/diabetestalo/diabeteksen-omahoito/diabetes-ja-sy%C3%B6minen/ruokavalio-tyypin-2-diabeteksessa

Pidän itselleni pari kertaa kuukaudessa mittauspäivän.  Käyn puntarissa, mittaan verenpaineen ja verensokerin.  Jos ne eivät ole nousseet edellisestä mittauksesta, mielialani on plussan puolella.  

Ruokavalio on kaiken perusta terveydessä, siis myös verensokerin laskemisessa ja sen pysyttämisessä terveellisissä rajoissa.  Olenkin moneen otteeseen koittanut vähentää liikaa sokeria sisältäviä tuotteita.  Se on vaikeaa, mutta ei mahdotonta, minullekaan.  Koitan uskoa siihen.

Löydän joskus tuotteita, jotka eivät sisällä paljoa sokeria.  Täytyisi olla kaupassa tarkempi ja lukea tuoteselosteita.  Joskus ne ovat niin pienellä tekstillä, ettei niitä selvitä ilman suurennuslasia.

Pidän paljon jogurteista ja ne sisältävät aimo annoksen sokeria.  Melkein ainoastaan maustamattomat jogurtit sisältävät sen annoksen sokeria, mikä on suositeltavaa. Eli alle 10 g/100g.  Joitakin silti löytyy.  Valmistajat ovat lähteneet kehittämään vähäsokerisia ja terveellisempiä tuotteita.  Kaikille pitää olla tarjolla ostettavaa, joten itse pitää olla tarkkana mitä suuhunsa pistää.  Herkutellakin voi, kohtuudella.  Paistoin rumia karjalanpiirakoita, kun niin teki mieli.


Ei kommentteja:

Syksyn ulkoilua