Porraskävelyä ihan huvikseen

Kuvittelin, että portaiden nousu kuluttaa kaloreita paljon enemmän kuin kävely tasamaalla.  Väärin luultu.  Reipas kävely kuluttaa kaloreita (5 km/ h)n. 250, portaiden rauhallinen nousu kuluttaa 295 kaloria tunnissa.  Tietysti porraskävelyssä on pohkeet ja reidet enemmän kovilla kuin tavallisessa kävelyssä.  Kapusin parina päivänä kahdeksanteen kerrokseen ja pohkeissa totisesti tuntui. 
 
Vaikka kaloreita ei kulu sen enempää, niin reippaampi porraskävely alkaa hengästyttää ja kunto kohoaa nopeasti.  Kerrostalossa asuvilla onkin oma kuntosali lähellä.  Meikäläinen joutuu hakemaan portaita muualta.  Olenkin käynyt portaissa kahvitauolla töissä.  Omena vain mukaan ja kiipeämään.  Se jotenkin piristikin, vaikka työpäiväkin oli ihan töitä täynnä.
 
Pori on niin tasainen, ettei  täältä löydy paikkaa, missä tarvittaisiin portaita.  Täytyisi varmaan rakentaa Viulunsoittaja katolla-tyyliin portaat, jotka eivät johda mihinkään.  Tietysti voisi askeltaa jakkaralle ja alas.  Se vain tuntuu vähän tylsältä.
 
Ihan huvikseen portaita kävellen kunto nousee samaa tahtia kohoamisen kanssa.  Verenpaine laskee ja läskit lähtevät lätkimään.  Minulla on vähän periaatekysymys hissin käyttämättömyys.  Kävelen ylös ja alas aina kun se on mahdollista.
 
Portaat Roomassa
Tornit ovat hyviä porraskävelypaikkoja.  Tässä Lauhavuoren torni.
 

Kommentit

Suositut tekstit